Ce este MGO-ul la Mierea de Manuka?

Ce este MGO-ul la Mierea de Manuka?

Rezumat Rapid:
Termenul MGO în contextul mierii de Manuka servește un dublu scop esențial:

Metilglioxal (MGO): Acest compus distinctiv, prezent în mierea de Manuka, este recunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene. Este unul dintre factorii care conferă mierii de Manuka statutul său de superaliment și o face extrem de valoroasă.

Sistemul de Clasificare MGO: Aceasta este o scala numerică implementată de organizații independente pentru a certifica autenticitatea mierii de Manuka. Ratingul MGO reflectă concentrația de Metilglioxal din miere, fiind un indicator direct al calității.

Importanța clasificării MGO este subliniată de prevalența mierii de Manuka contrafăcute pe piață. Acest sistem de evaluare asigură consumatorii că mierea pe care o achiziționează este autentică și de înaltă calitate.

Deși ratingul MGO este un instrument valoros, este doar unul dintre mai multe sisteme de evaluare folosite în Noua Zeelandă, locul de origine al majorității mierii de Manuka. Fiecare sistem are particularitățile sale și poate oferi diferite perspective asupra calității mierii.

Metilglioxalul (MGO) este compusul cheie care conferă mierii de Manuka faima sa mondială pentru proprietățile antibacteriene. Prezent în mod natural în această miere unică, MGO este principalul factor care îi conferă numeroasele beneficii pentru sănătate și o distinge de alte tipuri de miere.

Procesul de formare a MGO începe cu nectarul florii de manuka, sau leptospermum scoparium, care conține dihidroxiacetonă (DHA). Odată colectat de albine și adus în stup, DHA suferă o transformare chimică, convertindu-se treptat în MGO.

Este important să înțelegem că nivelul de MGO din mierea de Manuka este direct proporțional cu cantitatea inițială de DHA și durata procesului de conversie: un DHA abundent și un timp îndelungat de maturare conduc la un MGO mai concentrat, indicând o potență sporită a mierii.

Deși MGO nu este singurul compus responsabil pentru activitatea antibacteriană a mierii, el este cel care îi conferă mierii de Manuka caracteristicile sale excepționale. Alături de peroxidul de hidrogen, prezent și în alte tipuri de miere, MGO contribuie la ceea ce se numește activitate non-peroxidantă (NPA), amplificând eficacitatea mierii în lupta împotriva bacteriilor.

Nivelurile de MGO servesc, de asemenea, ca un indicator al purității mierii. Este dificil să se atingă concentrații înalte de MGO în mierea multiflorală, care provine din diverse surse de nectar. În schimb, mierea monoflorală, predominant din nectar de manuka, este cea care atinge adesea niveluri superioare de MGO, reflectând o calitate și puritate superioară.

Sistemul de Evaluare MGO: Un Barometru al Calității pentru Mierea de Manuka

Sistemul de evaluare MGO, inițiat de Manuka Health în 2008, este unul dintre mai multe metode de clasificare a mierii de Manuka, creat pentru a asigura autenticitatea și calitatea acestui produs prețios.

Necesitatea unui Sistem de Rating: 

Într-o piață unde mierea de Manuka falsificată este o problemă reală, un sistem de rating devine esențial. Deși Noua Zeelandă produce anual între 1.500 și 2.000 de tone de miere de Manuka, cantități mult mai mari sunt comercializate global, ceea ce ridică semne de întrebare asupra purității mierii disponibile pe piață.

Pentru a combate această problemă și a oferi consumatorilor încredere, Noua Zeelandă a implementat sisteme de clasificare riguroase și a înființat asociații dedicate. Acestea validează mierea de Manuka autentică, garantând că provine din surse neozelandeze verificate.

Cum Funcționează Sistemul MGO:

 Sistemul MGO evaluează nivelurile de metilglioxal din miere, un indicator al proprietăților sale antimicrobiene. Un rating MGO mai înalt semnifică o concentrație mai mare de MGO și, prin urmare, o potență antimicrobiană sporită.

Când achiziționați miere de Manuka cu un rating MGO, puteți fi asigurați că produsul a fost supus unui test riguros și că nivelul de metilglioxal indicat pe etichetă reflectă calitatea mierii pe care o veți savura.

Aspecte Esențiale despre Ratingul MGO pentru Mierea de Manuka

Ratingul MGO reprezintă unul dintre sistemele prin care se evaluează mierea de Manuka, alături de alte metode precum KFactor de la Wedderspoon, AMHA (Asociația Australiană a Mierii de Manuka) și UMF (Unique Manuka Factor), acesta din urmă fiind considerat cel mai consolidat sistem de clasificare.

Variația Nivelului de MGO: 

Este important de știut că nivelul de MGO poate varia în timp, ceea ce înseamnă că valoarea indicată la momentul testării și etichetării mierii ar putea să nu corespundă cu cea din momentul achiziției.

MGO ca Indicator de Autenticitate:

 MGO nu este singurul indicator al autenticității mierii de Manuka. Alți compuși, cum ar fi leptosperina, dihidroxiacetona (DHA) și hidroximetilfurfuralul (HMF), sunt de asemenea relevanți. Sistemul UMF include teste pentru toți acești compuși, oferind o imagine mai completă a purității și calității mierii.

Importanța Nivelurilor MGO în Mierea de Manuka

Nivelul de MGO din mierea de Manuka este un indicator al calității și potenței acesteia. Cu cât nivelul de MGO este mai mare, cu atât mierea de Manuka este mai activă și mai eficientă în combaterea bacteriilor și a infecțiilor. Nivelul de MGO este măsurat în miligrame pe kilogram (mg/kg) și poate varia între 30 și 1000 mg/kg. Nivelul minim recomandat pentru a beneficia de proprietățile terapeutice ale mierii de Manuka este de 100 mg/kg. Nivelul de MGO este corelat și cu beneficiile pentru sănătate ale mierii de Manuka, care pot include:

Putere MGO (antibacterian) Utilizare sugerată UMF
UȘOARA 120+ Utilizare zilnică 7.5+
MEDIE 220+ Utilizare generală, Bunăstare 10+
PUTERNICA 400+ Digestiv, Sănătate 13+
ULTRA-PUTERNICA 900+ Îngrijirea rănilor, Sănătate digestivă 25+

MGO 100+

Mierea de Manuka cu nivelul MGO 100+ este cea mai accesibilă și mai ușor de găsit pe piață. Acest nivel de MGO este suficient pentru a oferi beneficii generale pentru sănătate, precum întărirea sistemului imunitar și îmbunătățirea stării generale.

Mierea de Manuka cu nivelul MGO 100+ poate fi folosită ca îndulcitor natural, ca ingredient în băuturi sau deserturi sau ca mască facială sau capilară. De asemenea, poate fi aplicată local pe răni minore sau iritații ale pielii, pentru a accelera vindecarea și a preveni infecțiile.

MGO 250+

Mierea de Manuka cu nivelul MGO 250+ este o opțiune intermediară, care oferă un echilibru între calitate și preț. Acest nivel de MGO este mai potrivit pentru persoanele care au nevoie de o acțiune mai puternică a mierii de Manuka, fie pentru a trata anumite afecțiuni, fie pentru a preveni apariția lor.

Mierea de Manuka cu nivelul MGO 250+ poate fi folosită intern sau extern, în funcție de scopul urmărit. De exemplu, poate fi consumată pentru a combate infecțiile respiratorii, precum răceala sau gripa, pentru a reduce inflamația și durerea în gât sau pentru a îmbunătăți digestia și a elimina toxinele. De asemenea, poate fi aplicată pe răni mai profunde sau arsuri, pentru a stimula regenerarea țesuturilor și a reduce cicatricile.

MGO 400+

Mierea de Manuka cu nivelul MGO 400+ este o opțiune avansată, care se adresează persoanelor care au nevoie de o miere de Manuka de înaltă calitate și eficiență. Acest nivel de MGO este recomandat pentru tratarea unor afecțiuni mai grave sau cronice, care necesită o acțiune antibacteriană puternică și rapidă.

Mierea de Manuka cu nivelul MGO 400+ poate fi folosită pentru a trata infecții bacteriene rezistente la antibiotice, precum Stafilococul auriu (MRSA), pentru a vindeca ulcere gastrice sau duodenale, pentru a combate Helicobacter pylori, bacteria responsabilă de gastrită și ulcer, sau pentru a preveni cariile dentare și gingivita. De asemenea, poate fi aplicată pe răni infectate sau gangrenoase, pentru a curăța și a proteja zona afectată.

MGO 850+

Mierea de Manuka cu nivelul MGO 850+ este o opțiune extremă, care se adresează persoanelor care au nevoie de o miere de Manuka cu cea mai mare potență și eficacitate posibilă. Acest nivel de MGO este cel mai ridicat disponibil pe piață și este rezervat pentru cazuri speciale, care necesită o intervenție urgentă și intensivă.

Mierea de Manuka cu nivelul MGO 850+ poate fi folosită pentru a trata infecții bacteriene foarte grave sau pentru a vindeca răni deschise sau necrozate, precum cele cauzate de diabet sau de arme de foc, sau pentru a preveni complicații post-operatorii.

De asemenea, poate fi aplicată pe arsuri severe sau pe pielea afectată de radiații. Acest nivel de MGO are și potențiale riscuri asociate, precum reacții alergice, iritații ale mucoaselor sau hipoglicemie. De aceea, este recomandat să se consulte un medic înainte de a folosi mierea de Manuka cu nivelul MGO 850+.

Cum să Alegi Nivelul Potrivit de MGO pentru Tine

Alegerea nivelului potrivit de MGO pentru mierea de Manuka depinde de mai mulți factori, precum nevoile individuale de sănătate, scopul urmărit și bugetul disponibil. În general, se recomandă să se urmeze următoarele principii:

  • Cu cât afecțiunea este mai severă sau mai persistentă, cu atât nivelul de MGO trebuie să fie mai mare.
  • Cu cât nivelul de MGO este mai mare, cu atât doza trebuie să fie mai mică și mai controlată.
  • Cu cât nivelul de MGO este mai mare, cu atât prețul este mai ridicat.
  • Cu cât nivelul de MGO este mai mare, cu atât riscul de efecte adverse este mai mare.

Referințe:

 Listarea surselor utilizate pentru informațiile prezentate în articol:

  1. Manuka Health – www.manukahealth.co.nz
  2. UMF Honey Association – www.umf.org.nz
  3. National Center for Biotechnology Information – www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. The University of Waikato – www.waikato.ac.nz
Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.