Cum sa scapi de Stafilococul Auriu cu Mierea de Manuka

Cum sa scapi de Stafilococul Auriu cu Mierea de Manuka

Intrebarea pe care o abordăm este dacă mierea de Manuka este eficientă în combaterea Stafilococul Auriu, o bacterie care a devenit rezistentă la multe dintre antibioticele obișnuite.

Răspunsul, pe baza cercetărilor actuale, este un da categoric. Studiile de laborator au indicat că mierea de Manuka are un efect antimicrobian puternic împotriva Stafilococul Auriu. Aceasta înseamnă că mierea de Manuka poate inhiba creșterea și răspândirea acestei bacterii periculoase.

În plus, există și dovezi clinice care sugerează că mierea de Manuka poate avea un avantaj clinic în tratamentul infecțiilor cu Stafilococul Auriu. Cu toate acestea, este important de menționat că mierea utilizată în aceste studii este miere de Manuka de calitate clinică, care este procesată și testată pentru a asigura eficacitatea sa.

Mierea de Manuka, cunoscută și sub numele de miere de Leptospermum, a fost folosită pentru vindecarea rănilor încă din cele mai vechi timpuri. Se știe că are proprietăți antimicrobiene, care sunt atribuite unui număr de factori. Aceștia includ continutul de MGO, pH-ul scăzut, conținutul ridicat de zahăr, conținutul scăzut de apă și nivelurile ridicate de peroxid de hidrogen. Toți acești factori lucrează împreună pentru a inhiba creșterea bacteriilor și a promova vindecarea.

Ce este stafilococul auriu ?

Stafilococul auriu este o bacterie care poate cauza o varietate de infecții, de la infecții ale pielii și țesuturilor moi la infecții mai grave, precum septicemia și pneumonie. Este una dintre cele mai răspândite bacterii care cauzează infecții nosocomiale, adică infecții dobândite în timpul spitalizării. Infecțiile cu stafilococ auriu sunt deosebit de comune în spitale și în centrele de îngrijire a sănătății, dar pot apărea și în comunitate.

Cat de eficienta este mierea de Manuka pentru combarea stafilococului auriu?

Mierea de Manuka din Noua Zeelandă este renumită pentru activitatea sa antibacteriană puternică cu spectru larg. Un studiu recent a evidențiat eficiența utilizării mierii de Manuka, în combinație cu antibioticul rifampicină, în tratamentul infecțiilor pielii și al rănilor cronice.

Profesorul Liz Harry, care a condus echipa de la University of Technology Sydney, a subliniat eficacitatea acestei combinații.

Mai mult decât un simplu aditiv, combinația de miere antibacteriană de calitate medicală cu rifampicina, un antibiotic obișnuit folosit pentru a preveni sau trata infecțiile rănilor cronice, s-a dovedit a fi mai eficientă în uciderea bacteriei stafilococului auriu rezistent la meticilină decât fiecare tratament în parte. Profesorul Harry a adăugat că sinergia dintre mierea de Manuka și rifampicină depășește efectul unui simplu aditiv.

În cazul în care stafilococului auriu era tratat doar cu rifampicină, bacteria devenea rapid rezistentă. Cu toate acestea, când mierea de Manuka și rifampicina sunt utilizate împreună pentru a trata stafilococului auriu, nu a apărut stafilococului auriu rezistent la rifampicină. Acest lucru sugerează că mierea de manuka a prevenit într-un fel aparițiastafilococului auriu rezistent la rifampicină, o descoperire extrem de importantă.

Utilizarea mierii de Manuka în tratarea stafilococului auriu a fost studiată și s-a constatat că mierea de Manuka poate fi eficientă în distrugerea acestei bacterii. Studiile au arătat că mierea de Manuka are proprietăți antibacteriene puternice și poate inhiba creșterea stafilococului auriu, precum și a altor bacterii rezistente la antibiotice. În plus, mierea de Manuka poate ajuta la reducerea inflamației și poate îmbunătăți vindecarea rănilor.

 

Utilizarea antibioticelor în tratarea stafilococului auriu

Antibioticele sunt medicamente puternice utilizate pentru tratarea infecțiilor bacteriene. Acestea acționează prin distrugerea sau încetinirea creșterii bacteriilor, dar utilizarea lor incorectă sau excesivă poate duce la creșterea rezistenței bacteriene.

Rezistența bacteriană la antibiotice este o problemă globală din ce în ce mai mare. În timp ce antibioticele au salvat milioane de vieți de la introducerea lor în medicină, bacteriile au evoluat și s-au adaptat la aceste medicamente. Astfel, multe dintre infecțiile bacteriene sunt acum mai greu de tratat sau chiar rezistente la antibioticele existente.

Această problemă este deosebit de importantă în tratamentul stafilococului auriu, deoarece această bacterie a dezvoltat o rezistență semnificativă la o gamă largă de antibiotice, inclusiv la cele de primă linie, cum ar fi penicilina și meticilina.

Pentru a combate rezistența bacteriană la antibiotice, este important să se utilizeze aceste medicamente numai atunci când sunt necesare și în dozele și durata prescrise de medicul curant. În plus, sunt necesare cercetări continue și dezvoltarea de noi antibiotice și alternative pentru tratarea infecțiilor bacteriene.

Mierea de Manuka poate fi o alternativă naturală pentru tratarea stafilococului auriu, deoarece a fost dovedit că are proprietăți antibacteriene puternice împotriva acestei bacterii. Deși nu poate înlocui complet utilizarea antibioticelor, utilizarea mierii de Manuka în combinație cu tratamentele convenționale poate ajuta la reducerea dozelor de antibiotice necesare sau a timpului de tratament.

Cum poti folosi mierea de manuka impotriva stafilococul auriu

Aplicare directa:

Mierea de Manuka poate fi folosită direct pe răni, aplicând-o pur și simplu din borcan. Există, de asemenea, creme și geluri special concepute pentru tratarea rănilor, care conțin miere de Manuka. Pentru a combate stafilococul și MRSA, o miere de Manuka cu un rating UMF (Unique Manuka Factor) ridicat va fi cea mai potrivită.

Pansament:

O metodă frecvent utilizată de aplicare a mierii de Manuka pe o infecție cutanată implică plasarea acesteia sub un pansament pentru răni. Puteți înmuia un tifon steril cu miere de Manuka, aplica mierea direct în rană și acoperiți cu tifonul preînmuiat. Pentru a preveni scurgerea mierii pe haine sau mobilier, acoperiți tifonul cu un pansament impermeabil. Fixați pansamentul pe piele cu un adeziv sau o bandă adezivă non-iritantă.

Consum:

Mierea de Manuka poate fi consumată și intern. Este recomandat să luați o linguriță de miere de Manuka de trei ori pe zi, între mese. Mierea de Manuka este cel mai bine consumată pură, dar poate fi și dizolvată în apă rece sau caldă.

Vă rugăm să rețineți că, deși mierea de Manuka a demonstrat eficacitate împotriva MRSA, aceasta nu ar trebui să înlocuiască tratamentul medical prescris. Consultați întotdeauna un profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe orice tratament nou.

Eficacitatea mierii de Manuka împotriva MRSA este probabil datorată conținutului ridicat de metilglioxal, un compus unic prezent doar în mierea de Manuka, care are proprietăți antibacteriene puternice. Mierea de Manuka cu un grad UMF ridicat este considerată de “calitate medicală” și este utilizată în spitale din diverse țări pentru pansamente și tratamente pentru răni.

Referințe bibliografice 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7419495/

https://journals.asm.org/doi/10.1128/aem.01768-20

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.