Tratament naturist Pt. Helicobacter Pylori cu Miere de Manuka

Helicobacter pylori este o bacterie care infectează mucoasa stomacului și duodenului, provocând gastrită, ulcer și, în unele cazuri, cancer gastric. Tratamentul convențional pentru Helicobacter pylori constă în administrarea de antibiotice și inhibitori de pompă de protoni, care pot avea efecte secundare și pot duce la rezistență bacteriană.

În acest articol, vom explora un tratament naturist alternativ sau complementar, bazat pe consumul de miere de manuka, o miere cu proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, produsă din nectarul florilor de manuka, un arbust originar din Noua Zeelandă și Australia.

Ce este mierea de manuka și cum acționează împotriva Helicobacter pylori

Mierea de manuka este un tip de miere monofloră, adică produsă dintr-o singură sursă de nectar, în acest caz, florile de manuka. Aceste flori au o concentrație ridicată de dihidroxiacetona, o substanță care se transformă în metilglioxal (MGO) în procesul de maturare a mierii.

MGO este un compus cu acțiune antibacteriană, care poate distruge peretele celular al bacteriei Helicobacter pylori și poate inhiba creșterea și aderența ei la mucoasa gastrică. Mierea de manuka are și proprietăți antiinflamatorii, care pot reduce inflamația și iritația cauzate de infecția cu Helicobacter pylori. Mierea de manuka are și alte componente benefice, cum ar fi antioxidanții, vitaminele, mineralele și enzimele, care pot îmbunătăți sănătatea generală a organismului.

Studiile au demonstrat că mierea de Manuka poate ajuta la distrugerea bacteriei Helicobacter Pylori, prin inhibarea creșterii sale și distrugerea peretelui celular. De asemenea, mierea de Manuka ajută la reducerea inflamației și la vindecarea ulcerelor gastrice cauzate de această bacterie.

Pentru a trata infecția cu Helicobacter Pylori cu miere de Manuka, se recomandă să se ia o linguriță de miere de Manuka de trei ori pe zi. Este important să se folosească o miere cu o concentrație de MGO de cel puțin 400 pentru a fi eficientă în tratarea acestei infecții.

Cum se folosește mierea de manuka pentru tratarea Helicobacter pylori

Pentru a beneficia de efectele mierii de manuka, este important să se respecte câteva reguli de administrare, pe care le vom prezenta în acest capitol.

În primul rând, trebuie să alegem o miere de manuka de calitate, care să aibă un grad ridicat de MGO (metilglioxal), un compus care conferă mierii de manuka activitatea antibacteriană. Gradul de MGO se măsoară în miligrame pe kilogram de miere și se indică pe eticheta produsului. Cu cât gradul de MGO este mai mare, cu atât mierea este mai eficientă în inhibarea bacteriei H. pylori. Studiile au arătat că mierea de manuka cu MGO 400+ sau MGO 550+ este capabilă să reducă semnificativ numărul de bacterii H. pylori din stomac.

În al doilea rând, trebuie să stabilim o doză zilnică de miere de manuka, în funcție de severitatea infecției și de toleranța individuală. În general, se recomandă consumul a 3 lingurițe pe zi de miere de manuka cu factor minim MGO 400+ sau MGO 550+, împărțite în 3 prize, cu 30 de minute înainte de masă sau de a consuma lichide.

Astfel, mierea de manuka va avea un contact direct cu mucoasa gastrică, unde va acționa asupra bacteriei H. pylori. Doza zilnică de miere de manuka nu trebuie să depășească 6 lingurițe pe zi, pentru a evita posibilele efecte adverse, cum ar fi diareea, greața sau alergia.

În al treilea rând, trebuie să urmăm tratamentul cu miere de manuka pe o perioadă suficient de lungă, pentru a asigura eradicarea completă a bacteriei H. pylori. Durata tratamentului depinde de gradul de infecție și de răspunsul organismului, dar se recomandă minimum o lună și jumătate de administrare continuă a mierii de manuka. Pentru a verifica eficiența tratamentului, se poate face un test de respirație cu uree, care măsoară prezența bacteriei H. pylori în stomac, înainte și după tratament.

Simptomele și complicațiile infectiei cu Helicobacter Pylori

Infectia cu Helicobacter Pylori poate avea o varietate de simptome si poate afecta diferite zone ale sistemului digestiv. Cele mai comune simptome ale infectiei includ arsuri la stomac, dureri abdominale, greata, varsaturi si balonare. Uneori, infectia poate fi asimptomatica, iar pacientul nu va avea nicio idee ca este infectat.

In cazul in care infectia nu este tratata, poate duce la complicatii severe, precum ulcer gastric sau duodenal, cancer gastric sau limfom MALT (limfom de tip Mucosa-Associated Lymphoid Tissue). Complicatiile infectiei cu Helicobacter Pylori pot fi destul de grave si de aceea este important sa se ia masuri imediate pentru tratarea infectiei.

In acest sens, mierea de Manuka poate fi o solutie naturala si eficienta pentru tratarea infectiei cu Helicobacter Pylori. 

Studiile recente au demonstrat ca mierea de Manuka are proprietati antibacteriene si antimicrobiene puternice, datorita continutului sau bogat in metilglioxal si alte substante bioactive. Aceste proprietati fac ca mierea de Manuka sa fie eficienta in distrugerea bacteriilor Helicobacter Pylori si, astfel, sa ajute la tratarea infectiei.

Studii științifice despre beneficiile mierii de Manuka pentru tratarea infectiei cu Helicobacter Pylori

Există o serie de studii care au investigat efectele mierii de Manuka asupra bacteriei Helicobacter Pylori, care este responsabilă pentru infecții ale stomacului și ulcere gastrice. În general, aceste studii au demonstrat că mierea de Manuka poate fi eficientă în tratarea infecției cu Helicobacter Pylori și poate fi utilizată ca o alternativă naturală la antibioticele convenționale.

Un studiu publicat în revista „Journal of Applied Microbiology” a analizat efectele mierii de Manuka asupra bacteriei Helicobacter Pylori și a descoperit că mierea de Manuka a inhibat creșterea bacteriilor și a redus aderența acestora la celulele gastrice umane. De asemenea, cercetătorii au concluzionat că mierea de Manuka ar putea fi utilizată cu succes pentru tratarea infecției cu Helicobacter Pylori și pentru prevenirea ulcerei gastrice.

În alt studiu, publicat în „Molecules” s-a arătat că mierea de Manuka are un efect puternic antibacterian împotriva Helicobacter Pylori și a altor bacterii care afectează tractul gastro-intestinal. De asemenea, cercetătorii au descoperit că mierea de Manuka poate reduce inflamația și poate proteja mucoasa stomacului de efectele nocive ale infecției cu Helicobacter Pylori.

Modul în care mierea de Manuka acționează împotriva bacteriei Helicobacter Pylori nu este complet elucidat, dar se crede că proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatorii joacă un rol important. În plus, mierea de Manuka conține și o substanță numită metilglioxal, care este responsabilă pentru efectele sale puternice antibacteriene și antiinflamatorii.

Referința bibliografica despre utilizarea mierii de manuka in tratarea infectiei cu Helicobacter Pylori

  1. Manuka honey against Helicobacter pylori