Cura cu miere si scortisoara - afla rezultatele studiilor

Cura cu miere si scortisoara - afla rezultatele studiilor

Mierea și scorțișoara sunt două ingrediente naturale cu proprietăți remarcabile. Deși au fost folosite separat în scopuri medicinale, combinația dintre acestea poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre rezultatele cercetărilor:

 • Sistemul imunitar: Consumul regulat al amestecului de miere și scorțișoară poate întări sistemul imunitar, protejându-te de infecții virale și bacteriene. Mierea este bogată în fier și vitamine, contribuind la menținerea sănătății sângelui.
 • Reducerea colesterolului: Un amestec format din 2 linguri de miere și 3 linguri de scorțișoară, adăugat la 500 ml de apă sau ceai, poate reduce nivelul colesterolului din sânge cu 10% în mai puțin de 2 ore. Consumat de 3 ori pe zi, acest remediu poate trata eficient colesterolul în stare cronică.
 • Alte beneficii: Se crede că mierea și scorțișoara împreună pot ajuta la ameliorarea simptomelor artritei, prevenirea căderii părului, reducerea inflamației pielii, calmarea durerilor de dinți și îmbunătățirea sănătății inimii sau in curele de slabire.


În acest ghid, vom explora ce spune știința despre beneficiile și potențialele riscuri ale combinației dintre miere și scorțișoară.

Beneficiile Scorțișoarei pentru Sănătate

 

Scorțișoara, acel condiment aromatic folosit în gătit și coacere, poate fi mai mult decât o simplă adăugare la rețete. Hai să explorăm beneficiile sale pentru sănătate:

 1. Reducerea Inflamațiilor: Inflamația cronică poate crește riscul de boli cronice. Studiile sugerează că scorțișoara poate ajuta la reducerea inflamației .
 2. Sprijin pentru Sănătatea Creierului: Cercetările preliminare indică faptul că scorțișoara poate încetini progresia bolilor neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer. Totuși, aceste rezultate necesită confirmare în studii pe oameni .
 3. Potențial Anticancerigen: Studiile efectuate pe animale și în eprubete au arătat că scorțișoara poate ajuta la prevenirea creșterii și multiplicării celulelor canceroase. Cu toate acestea, este important să se confirme aceste rezultate prin studii clinice pe oameni .
 4. Alte Utilizări Potențiale: Unii au sugerat că scorțișoara poate fi benefică în tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție , sindromul colonului iritabil , sindromul premenstrual și alte afecțiuni.

 

Beneficiile Mierii și Importanța Mierei de Manuka

 

Mierea nu este doar o alternativă sănătoasă la zahărul de masă, ci și un ingredient cu multiple utilizări medicinale. Totuși, trebuie să ținem cont că nu toate tipurile de miere sunt la fel.

 

Majoritatea beneficiilor mierii sunt asociate compușilor activi care se găsesc în mierea de înaltă calitate, nefiltrată. Iată câteva dintre beneficiile mierii, susținute de cercetări:

 1. Inhibitor al Tusei: Un studiu a constatat că mierea este mai eficientă în suprimarea tusei nocturne decât dextrometorfanul, ingredientul activ din majoritatea siropurilor de tuse. Cu toate acestea, este necesară continuarea cercetărilor în acest domeniu.
 2. Tratament pentru Răni și Arsuri: O analiză a șase studii a demonstrat că aplicarea mierii pe piele poate fi un tratament puternic pentru răni și arsuri .
 3. Mierea de Manuka: Dintre toate tipurile de miere, mierea de Manuka se bucură de o reputație specială. Aceasta provine din Noua Zeelandă și este recunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatorii. Studiile au arătat că mierea de Manuka poate ajuta la vindecarea rănilor, a infecțiilor și poate sprijini sistemul imunitar. Este important să alegem mierea de Manuka cu un factor UMF (Unique Manuka Factor) ridicat pentru cele mai bune rezultate.

 

În plus, mierea este considerată un ajutor pentru somn, un stimulent al memoriei și un afrodisiac natural. De asemenea, se crede că poate ajuta în cazul infecțiilor cu drojdie și poate contribui la reducerea plăcii bacteriene de pe dinți. Totuși, aceste afirmații nu sunt întotdeauna susținute de dovezi științifice.

 

Beneficiile Mierii și Scorțișoarei pentru Sănătatea Inimii

 

Atât mierea, cât și scorțișoara pot aduce beneficii semnificative pentru sănătatea inimii. Să explorăm cum aceste două ingrediente pot lucra împreună:

 

Reductori ai Riscului de Boli de Inimă:

 • Un amestec de miere și scorțișoară are potențialul de a reduce riscul de boli de inimă. Cum? Prin influențarea mai multor factori de risc:
   • Colesterolul LDL (rău): Consumul regulat de miere poate reduce colesterolul LDL cu 6-11%.
   • Trigliceridele: Mierea poate scădea nivelul trigliceridelor cu până la 11%.
  • Colesterolul HDL (bun): Mierea poate crește nivelul colesterolului HDL cu aproximativ 3%.
  • De asemenea, scorțișoara, administrată individual, a demonstrat că poate reduce colesterolul total, LDL și trigliceridele, precum și creșterea ușoară a colesterolului HDL.

 

Potențialul pentru Reducerea Tensiunii Arteriale:

  • Deși nu au fost studiate împreună, atât scorțișoara, cât și mierea au provocat scăderi modeste ale tensiunii arteriale în studii efectuate pe animale.
  • Este important să menționăm că aceste cercetări sunt preliminare și necesită confirmare în studii clinice pe oameni.

 

Antioxidanții pentru Sănătatea Inimii:

  • Atât mierea, cât și scorțișoara sunt bogate în antioxidanți polifenoli, care au multiple beneficii pentru inimă.
  • Acești antioxidanți îmbunătățesc fluxul sanguin către inimă și previn formarea cheagurilor de sânge.

 

Beneficiile Amestecului de Miere și Scorțișoară în Vindecarea Rănilor

Amestecul de miere și scorțișoară are proprietăți de vindecare bine documentate, care pot contribui la tratarea infecțiilor cutanate atunci când sunt aplicate local.

 

Mierea:

  • Lupta împotriva bacteriilor: Mierea are capacitatea de a lupta împotriva bacteriilor și de a diminua inflamația, două proprietăți esențiale pentru vindecarea pielii.
  • Tratarea arsurilor: Mierea a fost folosită cu succes pentru tratarea arsurilor cutanate.
  • Ulcerele de picior legate de diabet: Această complicație gravă a diabetului poate fi tratată cu succes prin aplicarea locală a mierii. 

 

Scortisoara

 

  • Proprietăți antibacteriene: Scorțișoara oferă beneficii suplimentare pentru vindecarea rănilor datorită proprietăților sale antibacteriene puternice.
  • Protecție împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice: Un studiu în eprubetă a arătat că uleiul de scorțișoară poate proteja împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice.

Este important să menționăm că studiul a utilizat ulei de scorțișoară, care este mult mai concentrat decât scorțișoara sub formă de pudră disponibilă în magazinele alimentare. Nu există încă dovezi că scorțișoara sub formă de pudră ar avea același efect.

 

Scorțișoara și mierea pot avea efecte benefice asupra diabetuluiScorțișoara este un condiment cunoscut pentru proprietățile sale anti-diabetice. Consumul regulat de scorțișoară poate ajuta atât la prevenirea, cât și la gestionarea diabetului, prin reducerea nivelului de zahăr din sânge și creșterea sensibilității la insulină .

Mierea, deși este un îndulcitor natural, are un impact mai mic asupra glicemiei decât zahărul rafinat. De asemenea, mierea poate îmbunătăți profilul lipidic al persoanelor cu diabet, scăzând colesterolul LDL și trigliceridele și crescând colesterolul HDL.

Astfel, o combinație de scorțișoară și miere poate fi o opțiune mai sănătoasă decât zahărul pentru a adăuga aromă ceaiului. Totuși, este important să se consume cu moderație, deoarece mierea este încă o sursă de carbohidrați care trebuie luată în calcul.

 

Mierea și scorțișoara au proprietăți antioxidante remarcabile, care contribuie la menținerea sănătății tale.Antioxidanții sunt compuși care te ajută să te aperi de radicalii liberi, niște molecule care pot cauza daune celulare.

Mierea conține antioxidanți fenolici, care au fost legați de o reducere a riscului de boli cardiovasculare .

Scorțișoara este, de asemenea, o mirodenie bogată în antioxidanți. Dintre toate mirodeniile, scorțișoara are cel mai mare nivel de antioxidanți .

Prin consumul de miere și scorțișoară combinate, îți poți asigura un aport optim de antioxidanți.

 

Evaluarea științifică a afirmațiilor privind mierea și scorțișoara

 

 

Conceptul de a combina două ingrediente puternice pentru a crea un remediu și mai eficient pare logic. Cu toate acestea, este important să subliniem că nu există studii care să demonstreze că combinația dintre miere și scorțișoară creează o substanță miraculoasă capabilă să vindece o serie de afecțiuni.

 

În plus, multe dintre utilizările propuse pentru miere și scorțișoară nu sunt susținute de cercetările științifice. Mai jos, prezentăm câteva dintre afirmațiile populare, dar nedovedite, despre aceste două ingrediente:

 1. Combaterea simptomelor alergiilor: Deși s-au efectuat câteva studii privind capacitatea mierii de a reduce simptomele alergiilor, dovezile sunt încă slabe.
 2. Vindecarea răcelii comune: Mierea și scorțișoara au proprietăți antibacteriene puternice, însă majoritatea răcelilor sunt cauzate de viruși, nu de bacterii.
 3. Tratarea acneei: Deși proprietățile antibacteriene ale ambelor ingrediente pot fi benefice pentru pielea predispusă la acnee, studiile nu au explorat suficient capacitatea acestui amestec de a trata acneea.
 4. Ajutor în pierderea în greutate: Câteva studii sugerează că înlocuirea zahărului cu miere poate contribui la o creștere mai mică în greutate, dar nu există dovezi că mierea și scorțișoara te vor ajuta să slăbești semnificativ.
 5. Ameliorarea durerilor cauzate de artrită: Mierea și scorțișoara reduc inflamația, dar nu există nicio dovadă că aplicarea acestor alimente pe piele poate reduce inflamația articulațiilor.
 6. Calmare a problemelor digestive: Există afirmații conform cărora mierea poate proteja stomacul și că ambele ingrediente vor lupta împotriva infecțiilor bacteriene din intestin. Cu toate acestea, aceste afirmații nu sunt susținute de cercetări riguroase.

 

Utilizarea Mierii și Scorțișoarei pentru Îmbunătățirea Sănătății

 

În cadrul dietei tale, mierea poate fi un înlocuitor excelent al zahărului. Totuși, este esențial să alegi miere nefiltrată, deoarece majoritatea sortimentelor extrem de procesate din supermarketuri nu oferă beneficii semnificative pentru sănătate.

 

Cu toate acestea, trebuie să folosești mierea cu prudență, având în vedere conținutul său ridicat de zahăr. De asemenea, este important să știi că scorțișoara conține un compus numit cumarină, care poate deveni toxic în doze mari. Cantitatea de cumarină este mult mai mare în scorțișoara Cassia decât în cea de Ceylon.

 

Recomandarea este să optezi pentru scorțișoara Ceylon. Dacă totuși alegi varianta Cassia, limitează consumul zilnic la 1/2 linguriță (0,5-2 grame). În cazul scorțișoarei Ceylon, poți consuma în siguranță până la 1 linguriță pe zi.

 

De asemenea, merită menționat că mierea de Manuka se evidențiază ca fiind cea mai eficientă. Studiile au demonstrat că mierea de Manuka are proprietăți antibacteriene și antioxidante puternice, susține sistemul imunitar și poate ameliora simptomele anumitor afecțiuni de sănătate. Aceasta este singura miere medicinală recunoscută în acest sens de cercetările științifice.

 

Pentru tratarea infecțiilor cutanate, poți amesteca mierea cu o cantitate mică de ulei de scorțișoară și aplica amestecul direct pe pielea afectată. 

 

Concluzie

Mierea și scorțișoara sunt două ingrediente cu multiple beneficii pentru sănătate, multe dintre acestea fiind susținute de cercetările științifice. Acestea pot contribui la îmbunătățirea sănătății inimii și la vindecarea infecțiilor.


Totuși, este important să subliniem că, până în prezent, nu există dovezi științifice care să ateste că combinația dintre miere și scorțișoară creează un leac miraculos. Prudența și evaluarea bazată pe cercetări riguroase sunt esențiale atunci când folosim aceste ingrediente în scopuri medicinale.

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu

Rețineți: comentariile trebuie să fie aprobate înainte de publicare.